«

»

Διατροφικός εθισμός στη σοκολάτα

Ο διατροφικός εθισμός δεν είναι ένα απόλυτα ξεκάθαρο φαινόμενο. Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα ‘εθιστικά’ τρόφιμα και έχει μελετηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν εξαρτημένοι από αυτή, και δεν είναι λίγοι αυτοί που καταναλώνουν μικρές ή μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση.

Η σοκολάτα κατασκευάζεται από τους σπόρους του τροπικού δέντρου κακάο του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Theobromacacao. Η λέξη Theobroma έχει Ελληνική προέλευση. Προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.

Η εθιστική ιδιότητα της σοκολάτας, πιθανόν να οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον στη γευστικότητά της και στο ηδονικό αποτέλεσμα που αυτή προκαλεί, και δεύτερον, στη δυνατότητά της να επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, και κατ’ επέκταση τη διάθεση, δημιουργώντας ένα αίσθημα εφορίας. Ένας επιπλέον και αρκετά ενδιαφέρον λόγος αποτελεί το γεγονός ότι η σοκολάτα θεωρείται ‘απαγορευμένη’ τροφή. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να οδηγεί κάποια άτομα στην υπερκατανάλωσή της, χωρίς πραγματικά να τη χρειάζονται και χωρίς λόγο.  

Παρόλο που αυτός ο εθισμός δεν είναι εξακριβωμένος, δεν είναι εύκολο για κάποιον να μειώσει την κατανάλωση της σοκολάτας σε λογικά πλαίσια. Πρέπει να γνωρίζει ότι η απότομη διακοπή της εμπεριέχει 50% κίνδυνο να τον οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης. Αν δηλαδή για ορισμένο χρονικό διάστημα δεν καταναλώσει καθόλου την εθιστική τροφή, είναι πολύ πιθανό αυτό να του δημιουργήσει έντονα συμπτώματα στέρησης με όλα τα επακόλουθα ψυχολογικά συμπτώματα. Για να έχει λοιπόν η σοκολάτα τη σωστή θέση της σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, δεν πρέπει να διακοπεί ‘μαχαίρι’ η κατανάλωσή της, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να γίνει διατροφική εκπαίδευση και ενημέρωση.

Βιβή Κατσαρού, Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc