«

»

Πώς να σταματήσω το βραδινό τσιμπολόγημα;

Εάν είσαι από αυτούς που τσιμπολογούν πολύ τις βραδινές ώρες, και θέλεις να αποκτήσεις καλύτερο αυτοέλεγχο της διατροφής σου, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν:
  • Κατανόησε γιατί συμβαίνει αυτό

Μπορεί όλη την ημέρα να τρως ισορροπημένα και με ηρεμία αλλά προς το τέλος της ημέρας να τρως μεγάλες ποσότητες και να σταματάς όταν φουσκώσει η κοιλιά σου. Είναι η ώρα που χαλαρώνεις από τις δραστηριότητες της ημέρας, και χρησιμοποιείς το φαγητό σαν μία ευχάριστη διαδικασία. Μπορεί επίσης να τρως για συναισθηματικούς λόγους όπως είναι το άγχος, η ανία, η κούραση, η λύπη, η μοναξιά. Στην πραγματικότητα, η βραδινή υπερφαγία μπορεί να έχει ξεκινήσει με αφορμή κάποιους συναισθηματικούς λόγους αλλά συνεχίζεται ως συνήθεια. Δεν είσαι κάθε βράδυ αγχωμένος/η, στεναχωρημένος/η κτλ. Χρειάζεται να αναγνωρίσεις τι νιώθεις τα βράδια που τσιμπολογείς αλλά και να διαχειριστείς την υπερφαγία ως συνήθεια.

  • Άλλαξε τη συνήθεια:

κάθε συνήθεια αλλάζει με την επανάληψη μίας νέας συνήθειας. Ίσως να δυσκολευτείς στην αρχή, κυρίως τις πρώτες δύο τρεις ημέρες. Όμως μετά από μία με δύο εβδομάδες το στομάχι σου θα έχει ‘εκπαιδευτεί’ στις νέες ποσότητες και θα νιώθεις πλέον ικανοποίηση με αυτές.

  • Φάε χορταστικά βραδινά γεύματα:

Οι τροφές που χορταίνουν περισσότερο χωρίς να πρέπει να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, είναι αυτές που περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες. Οι σαλάτες είναι από τις καλύτερες επιλογές: σε ένα μεγάλο πιάτο με διάφορα λαχανικά (ωμά ή βραστά) πρόσθεσε μία-δυο πρωτεϊνούχες τροφές όπως αβγό, τυρί, τόνο, κοτόπουλο κτλ., αλλά και μία-δύο αμυλούχες, ώστε να είναι πλήρες το γεύμα σου. Παραδείγματα αμυλούχων τροφών είναι τα: ψωμί, κρίσπις, κριτσίνια, καλαμπόκι, πατάτα, ζυμαρικά (σε μικρές ποσότητες). Άλλα χορταστικά βραδινά αποτελούν το πρόβειο γιαούρτι με βρώμη, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, ή το μεσημεριανό φαγητό σε μικρότερη ποσότητα. Όταν τελειώσεις το γεύμα σου πλύνε τα δόντια σου.

  • Μετέφερε πιο αργά το βραδινό σου:

Δεν είναι υποχρεωτικό να φας το βραδινό σου στις 8 ή στις 9. Η σωστή ώρα εξαρτάται από την ώρα που κοιμάσαι. Εάν κοιμάσαι στις 1 και φας στις 8 θα πεινάσεις και αυτό μπορεί να σου αυξήσει το άγχος και την ανάγκη για τσιμπολόγημα. Μπορείς να φας 2-3 ώρες πριν την ώρα του ύπνου, ας είναι και στις 10.

 

  • Γυμνάσου αργά το απόγευμα:

Τα οφέλη είναι πολλά! Πρώτον, την ώρα που γυμνάζεσαι δεν τρως. Επίσης βελτιώνεται η διάθεσή σου και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να θέλεις να φας πιο υγιεινά. Ακόμη, είναι λιγότερο πιθανό να αρχίσεις το τσιμπολόγημα από το απόγευμα καθώς πρόκειται να γυμναστείς και δεν θα θέλεις να έχεις γεμάτο το στομάχι σου. Τέλος, η κούραση της άσκησης θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα και ίσως και νωρίτερα.

  • Σκέψου την επόμενη ημέρα:

Η βραδινή υπερφαγία μπορεί σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα την επόμενη μέρα. Ένα υγιεινό και χορταστικό βραδινό θα σου αυξήσει την αυτοπεποίθηση καθώς την επόμενη ημέρα θα αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου που διαχειρίστηκες την υπερφαγία, και το στομάχι σου θα είναι ήρεμο.

Βιβή Κατσαρού, Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc