«

»

Τί σημαίνει ‘τρώω φυσιολογικά’;

Παρόλο που ακούμε συχνά για το τι είναι διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, κακή διατροφή ή συναισθηματική υπερφαγία, ίσως να μην έχουμε ξεκάθαρη στο μυαλό μας την έννοια της ‘φυσιολογικής’ διατροφής.

Πότε θεωρείται ότι κάποιος τρώει φυσιολογικά, από την σκοπιά της συμπεριφοράς του απέναντι στο φαγητό;

Αποτέλεσμα εικόνας για enjoying foodΤρώω φυσιολογικά σημαίνει ότι τρώω όταν πεινάω και τόσο ώστε να μην πεινάω πια, έχοντας το αίσθημα του κορεσμού και όχι του φουσκώματος. Σημαίνει ότι επιλέγω κατά βάση τροφές που ‘θρέφουν’ το σώμα μου, επιτρέποντας που και που στον εαυτό μου να γεύεται μικρές ποσότητες από όχι και τόσο θρεπτικές αλλά ταυτόχρονα απολαυστικές τροφές. Μπορώ να τρώω φυσιολογικά ακόμα και αν κάποιες φορές τρώω για συναισθηματικούς λόγους, για παράδειγμα επειδή νιώθω χαρά, άγχος ή ανία – είναι εντάξει όταν αυτό δεν συμβαίνει συχνά.

Σε κάποιες κοινωνικές περιστάσεις τρώω όπως τρώνε και οι υπόλοιποι της παρέας, εφόσον το θέλω. Τρώω φυσιολογικά σημαίνει ότι μπορώ να τρώω τρεις φορές την ημέρα, ή τέσσερις ή και περισσότερες… όταν μπορώ να αφήσω φαγητό στο πιάτο μου γιατί νιώθω κορεσμό και ικανοποίηση πριν τελειώσω τη μερίδα που αρχικά υπέθεσα ότι χρειάζομαι. Μπορώ να φάω λίγο από κάποιο ανθυγιεινό σνακ γιατί δεν νιώθω ότι ‘απαγορεύεται’ ή ότι δεν θα ξαναφάω για ένα μήνα. Ενίοτε μπορεί να φάω μέχρι να ‘σκάσω’, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια, γιατί απλά δεν θέλω να νιώσω δυσφορία.

Αποτέλεσμα εικόνας για enjoying eating man Τρώω φυσιολογικά όταν ακούω τις ανάγκες του σώματός μου και κυρίως το στομάχι μου. Αντιλαμβάνομαι το πώς νιώθω πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό. Νιώθω ικανοποίηση και ηρεμία. Κάποιες μέρες δεν θέλω να φάω πολύ, κάποιες χρειάζομαι περισσότερο φαγητό. Κάποιες επιθυμώ ζυμαρικά και κάποιες άλλες κρέας. Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου στο πόσο φαγητό χρειάζεται, πότε σταματά το μασούλημα και τι επιλογές κάνει. Συγκεντρώνομαι σε αυτό που τρώω και σέβομαι τη δραστηριότητα της διατροφής.

Αποτέλεσμα εικόνας για eating with friendsΗ φυσιολογική διατροφή είναι ευέλικτη, περιλαμβάνει μια ρουτίνα που χαρακτηρίζεται από σχετική σταθερότητα, και απολαυστικές ‘παρεκτροπές’ που συμβαίνουν κάποιες φορές. Δεν επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική μου ζωή ή τη δουλειά μου. Δεν αφορά εμμονές, απαγορεύσεις, αυστηρότητα, άκαμπτους κανόνες ούτε ασυδοσία. Το φαγητό είναι μία απο τις απολαύσεις της ζωής αλλά όχι η μοναδική…

 

 

Βιβή Κατσαρού, Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc, Ψυχολόγος