«

»

Τα οφέλη της νηστείας

Η νηστεία πέρα από τη θρησκευτική της σημασία, έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία αυτού που θα την ακολουθήσει.

Η αποχή από τα ζωικά προϊόντα μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, επομένως ωφελεί τα άτομα που έχουν ήδη αυξημένα τα λιπίδια του αίματος, αλλά και συμβάλει στην πρόληψη σε άτομα που οι τιμές τους είναι μέσα σε φυσιολογικά όρια. Είναι γνωστό ότι οι αυξημένοι αυτοί δείκτες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνων.

Για να υποκαταστήσουμε την πρωτεΐνη που δεν θα πάρουμε από το κρέας, αυξάνουμε τις ποσότητες των οσπρίων και προσθέτουμε τα θαλασσινά στη διατροφής μας. Πολύ καλή ποιότητα πρωτεΐνης μας δίνουν επίσης κάποιοι συνδυασμοί φυτικών τροφίμων όπως είναι το φακόρυζο (φακές με ρύζι), ρεβιθόρυζο κτλ. Καλό είναι να φροντίζουμε ώστε να παίρνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών καθημερινά, διότι η χαμηλή πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε ατονία, εύκολη κούραση, εξάντληση και κακή διάθεση.

Αν και δεν υπάρχει καλύτερη πηγή ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι σημαντικό κατά τη νηστεία να αυξήσουμε την κατανάλωση των νηστίσιμων τροφίμων που περιέχουν ασβέστιο. Αυτά είναι: σαρδέλες και γάβρος με τα κόκκαλα τους (εάν επιτρέπεται το ψάρι), τυρί σόγιας, μπρόκολο, σπανάκι, αμύγδαλα, ταχίνι, σουσάμι, παστέλι, φυστικοβούτυρο.

Η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι το κρέας. Για να κρατήσουμε λοιπόν τον σίδηρο σε καλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση σε: ψάρια ((εάν επιτρέπεται το ψάρι), θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, χουρμάδες, ξερά δαμάσκηνα και σύκα, όσπρια. Πρέπει όμως να κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς των τροφίμων αυτών με άλλα που αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, και να μην τα καταναλώνουμε με τρόφιμα που τη μειώνουν.

Η αυξημένη πρόσληψη λαχανικών και τα φρούτων που στη νηστεία έχουν (ή μάλλον πρέπει να έχουν…) την τιμητική τους, μας εφοδιάζει με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, βελτιώνοντας την υγεία και τη διάθεσή μας.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να γίνει αρκετά ενδιαφέρουσα και γευστική, αρκεί να γνωρίζουμε τις επιλογές που διατίθενται. Υπάρχουν άπειρες συνταγές νηστίσιμες, αλλά και δυνατότητες για συνδυασμούς νηστίσιμων τροφίμων που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Θεωρητικά θα έλεγε κανείς πως κατά τη νηστεία χάνουμε κιλά, αφού αφαιρούμε ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και παράγωγα). Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που παρατηρούν αύξηση στο βάρος τους. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή αυξήσει κατά πολύ τις ποσότητες των νηστίσιμων προϊόντων που καταναλώνουν (ψωμί, χαλβάς, νηστίσιμα γλυκά) σε σημείο που η ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνουν από την τροφή να είναι περισσότερη από την ενέργεια που ξοδεύουν. Με καλή οργάνωση βέβαια, η νηστεία μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους σε αυτούς που έχουν τέτοιο σκοπό.

Βιβή Κατσαρού, Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc